ciasto Kilimandżaro

6357

składniki na biszkopt:
(pieczemy dwa osobne lub z podwójnej porcji jeden a następnie go przecinamy na dwa blaty)
70 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
10 g kakao
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną (samo dno) papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka  mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części dokładnie mieszamy mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną oraz budyń i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, cały czas gotując, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na masę jabłkową:
1500 g jabłek (u mnie szara reneta)
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki masła

wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy. Chwilkę jeszcze smażymy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

wykonanie ciasta:
Na jeden z blatów równomiernie wykładamy lekko tężejącą masę jabłkową, możemy wstawić do lodówki aby stężała, ja od razu delikatnie wyłożyłam na nią masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

5 KOMENTARZE

Skomentuj Lena Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here