ciasto Kilimandżaro

    1473
    [Głosów:6    Średnia:3.7/5]

    składniki na biszkopt:
    (pieczemy dwa osobne lub z podwójnej porcji jeden a następnie go przecinamy na dwa blaty)
    70 g mąki orkiszowej lub pszennej
    110 g cukru
    10 g kakao
    3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną (samo dno) papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

    składniki na masę budyniową:
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
    1 łyżka  mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    250 g masła, miękkiego

    wykonanie:
    250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części dokładnie mieszamy mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną oraz budyń i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, cały czas gotując, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem.

    składniki na masę jabłkową:
    1500 g jabłek (u mnie szara reneta)
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki masła

    wykonanie:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy. Chwilkę jeszcze smażymy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

    wykonanie ciasta:
    Na jeden z blatów równomiernie wykładamy lekko tężejącą masę jabłkową, możemy wstawić do lodówki aby stężała, ja od razu delikatnie wyłożyłam na nią masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

    (Visited 3 125 times)

    5 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here