sałatka leśna polana, wielkanocne menu

616
[Głosów:3    Średnia:5/5]

składniki:
1 słoik pieczarek marynowanych
2 marchewki
3 ziemniaki
3 jajka
2 ogórki konserwowe, średniej wielkości
2 piersi z kurczaka
100 g sera żółtego
natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam)
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany, kwaśnej
słodka papryka, sproszkowana
sól, pieprz

wykonanie:
Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę do osobnych miseczek, Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso, warstwa majonezu, ogórki, warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ser żółty. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podanie wykładamy na talerz (odwracamy do góry dnem, odpinamy obręcz tortownicy i delikatnie usuwamy folię).

(Visited 2 793 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here