składniki:
1 słoik pieczarek marynowanych
2 marchewki
2 – 3 ziemniaki
3 jajka
2 ogórki konserwowe, średniej wielkości
1-2 piersi z kurczaka (dałam dwie małe)
100 g sera żółtego
natka pietruszki lub szczypiorek
majonez
2 łyżki śmietany, kwaśnej
przyprawa do kurczaka lub słodka papryka, sproszkowana
sól, pieprz
wykonanie:
Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę do osobnych miseczek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy gotową przyprawą lub solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną. Natkę pietruszki lub szczypiorek siekamy. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, kurczak, ogórki, cienka warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, warstwa majonezu, ser żółty i odrobina majonezu. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podanie wykładamy na talerz (odwracamy do góry dnem, odpinamy obręcz tortownicy i delikatnie usuwamy folię).
Jest niezwykle efektowna. Zapraszam do dodania przepisu do akcji pieczarkowej, marynowane też się nadają 😉
Super pomysł