ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone

21551

składniki na biszkopt:
60 g mąki orkiszowej
25 g maki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30  min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na żelkę truskawkową:
900 g truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym
200 ml wody
3 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek)

wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Wstawiamy na ogień wlewamy wodę, chwilkę gotujemy aby trochę zredukować, dodajemy cukier do smaku. Zestawiamy z ognia, wsypujemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.

składniki na krem:
330 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, wg własnego smaku)
opcjonalnie:
10 g żelatyny
3 łyżki wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia się, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.

dodatkowo:
parę świeżych truskawek
ok. 60 g rozpuszczonej czekolady

wykonanie ciasta:
Na ciasto biszkoptowe wykładamy tężejący mus truskawkowy, a następnie krem. Całość wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Przed podaniem dowolnie dekorujemy truskawkami i czekoladą.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here