składniki:
375 ml mleka
4 żółtka
180 g cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
2 galaretki np. truskawkowe lub wiśniowe
750 ml gorącej wody
biszkopty do przełożenia (na 2 warstwy)
ok. 600 g owoców np. truskawki, czereśnie bez pestek, wiśnie bez pestek, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, maliny
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowy wystudzony budyń i miksujemy ja gładki krem. Do miseczki odlewamy ok. 3/4 szklanki zimnej galaretki. Na dnie foremki (ok. 25 x 21 cm lub tortownicy ok.25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczeniu (dno i boki) układamy nasączone w odlanej galaretce biszkopty. Na biszkopty wykładamy 1/2 część masy. Wykładamy drugą warstwę nasączonych w galaretce biszkopty. Do pozostałej części masy dodajemy kakao, miksujemy i wykładamy równomiernie na biszkopty. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy pozostałą tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Rewelacyjne, uzależniające ciacho 🙂 idealne na lato 🙂 i to bez pieczenia! 🙂
Ostatio mama zrobiła, jakie ono jest pyszne idealne na upały