składniki:
ok. 400 g makaronu tagliatelle
300 ml mleka
4 łyżki świeżych płatków nagietka
2 marchewki
1 cebula
1 liść laurowy
1 i 1/2 łyżki mąki
ok. 2/3 szkl startego żółtego sera
80 g masła
sól, pieprz
wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Marchewki oraz cebulę obieramy i myjemy. Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w ćwiartki. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy oraz płatki nagietka. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Gdy marchewka będzie miękka do innego naczynia przecedzam wywar. W osobnym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Następnie powoli wlewamy przecedzone mleko, cały czas mieszając. Dodajemy ugotowaną marchewkę oraz cebulę, wszystko blendujemy. Dodajemy ser żółty, dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola oraz pieprzem i podajemy z ugotowanym makaronem.