składniki na ciasto:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
1 żółtko
1 szczypta soli
opcjonalnie:
troszkę ciepłej wody
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajka, żółtko oaz sól i zagniatamy ciasto. Przykrywamy aby nie wyschło i odstawiamy ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklaneczką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi następnie końce tak jak uszka, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.
składniki na farsz:
100 g serka ricotta
100 g serka mozzarella
4 łyżki startego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
wykonanie:
Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę oraz parmezan. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
składniki na sos
3 plasterki dobrej jakości bekonu
4 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
1 płaska łyżka mąki
pieprz
wykonanie:
Bekon kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do bekony dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy. Całość podgrzewamy do lekkiego stężenia.