domowe kremowe pierożki a la tortellini

    909
    [Głosów:0    Średnia:0/5]


    składniki na ciasto:

    320 g mąki orkiszowej lub pszennej
    2 jajka
    1 żółtko
    1 szczypta soli
    opcjonalnie:
    troszkę ciepłej wody

    wykonanie:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajka, żółtko oaz sól i zagniatamy ciasto. Przykrywamy aby nie wyschło i odstawiamy ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy małą szklaneczką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi  następnie końce tak jak uszka, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem.

    składniki na farsz:
    100 g serka ricotta
    100 g serka mozzarella
    4 łyżki startego parmezanu
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę oraz parmezan. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    składniki na sos
    3 plasterki dobrej jakości bekonu
    4 łyżki śmietany kremówki
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 płaska łyżka mąki
    pieprz

    wykonanie:
    Bekon kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do bekony dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy. Całość podgrzewamy do lekkiego stężenia.

    (Visited 468 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here