ciasto marzenie wg siostry Anastazji

    10018
    [Głosów: 35   Average: 4/5]

    składniki na biszkopt:
    130 g mąki orkiszowej lub pszennej
    210 g cukru
    6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm, wymiary dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C.

    składniki na 1 ciasto na waflu:
    (pieczemy dwa takie ciasta)
    1 listek wafla
    5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
    25 g bułki tartej
    15 g mąki
    60 g cukru
    20 g orzechów zmielonych
    20 g orzechów posiekanych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy pozostałe składniki.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy wafla, w razie potrzeby docinamy. Pieczemy na rumiano.

    składniki na masę:
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
    ok. 4 łyżki orzechów mielonych
    1 kieliszek rumu lub więcej, do smaku

    wykonanie:
    Mleko w puszcze wkładamy do garnka z wodą (tak aby woda przykrywała puszkę) i pod przykryciem gotujemy przez ok. 2-3 godz.  Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli używamy gotowego kajmaku ta czynność nas nie dotyczy. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzone mleko lub gotową masę kajmakową i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy orzechy oraz rum.

    wykonanie ciasta:
    Na pierwsze ciasto z waflem wykładamy 1/2 cz. masy kajmakowej. Układamy biszkopt a na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim ciastem z waflem, waflem do masy. całość lekko dociskamy. Następnie polewamy polewą kakaową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami)

    (Visited 16 137 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here