składniki:
100 g daktyli suszonych
50 g orzechów włoskich
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta kurkumy
dodatkowo:
kakao do obtoczenia trufli
wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem na gładka masę. Do masy dodajemy kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę oraz posiekane orzechy i mieszamy do połączenia się składników. Masę schładzamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę mniejsze. Obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy. Pyszne, słodkie ale bez cukru pralinki.
*proporcje przypraw można sobie dowolnie zmieniać wg własnego podniebienia 😉
Przepysznie wyglądają. 🙂
Polecam 🙂