trufelki kokosowe

2194

składniki:
1 szkl wiórek kokosowych
1/2 szkl płatków migdałowych lub migdałów zmielonych
150 g masła
2 szkl mleka w proszku
1/2 szkl cukru pudru
5 łyżek roztopionej czekolady
opcjonalnie: 2 łyżki rumu
ok. 50 g czekolady do obtoczenia
1 łyżka masła
ok. 100 g wiórek kokosowych do obsypania

wykonanie:
50 g masła roztapiamy na patelni następnie dodajemy wiórka kokosowe, zmielone migdały i podprażamy na złoty kolor. Resztę masła miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko w proszku i nadal miksujemy. Dodajemy mieszankę kokosowo migdałową, czekoladę oraz opcjonalnie rum i wyrabiamy gęstą masę. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Schładzamy w lodówce. W miedzy czasie roztapiamy czekoladę z masłem. Schłodzone trufle polewamy czekoladą i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Ponownie schładzamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here