kuleczki sezamowo kokosowe

2652

składniki:
100 g daktyli suszonych
80 g wiórek kokosowych
60 g sezamu
1 łyżka masła kokosowego
woda do namoczenia daktyli
dodatkowo:
ok. 20 g wiórek kokosowych do obtaczania

wykonanie:
Sezam delikatnie prażymy na suchej patelni. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 -20 min. Po tym czasie odlewamy wodę, zostawiając ok. 2 łyżki. Do daktyli dodajemy masło kokosowe oraz 2 łyżki wod,y w której się moczyły daktyle i miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy wiórka kokosowe oraz uprażony sezam i mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. i podajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here