domowe pączki dyniowe

    1282
    [Głosów: 6   Average: 4.3/5]

    składniki:
    ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej
    80 g cukru
    200 ml mleka
    150 g pure z dyni
    60 g masła, w temperaturze pokojowej
    40 g drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szczypta soli
    1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki
    tłuszcz do głębokiego smażenia
    marmolada
    lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder

    wykonanie:
    Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy je na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-25 min. do wyrośnięcia. Smażymy partiami na rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura ok.175 st. C). Wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

    (Visited 494 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here