składniki:
1000 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g drożdży
6 żółtek
1 jajo
500 ml mleka
5 łyżek oleju
150 g cukru
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
1 l oleju lub 1 kg smalcu do smażenia do głębokiego smażenia
ponadto:
cukier puder
marmolada
wykonanie:
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 1-2 łyżek mąki, wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka oraz jajo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, utarte żółtka, pozostałe ciepłe mleko, olej, sól oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie „odstawać od ręki”. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, dodatkowo możemy je uformować w kulkę, układamy na oprószonej mąką stolnicy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 170-175 st. C i smażymy pączki na złoty kolor. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą. Oprószamy cukrem pudrem.