ciasto jaglankowe – bez pieczenia, bez mąki, bez jajek

29807

składniki na spód ciasta:
100 g daktyli suszonych
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kakao
50 g orzechów np. włoskich, drobno posiekanych
gorąca woda do namoczenia daktyli

wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20 min. Następnie odlewamy wodę, dodajemy olej i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao oraz orzechy, mieszamy. Dno tortownicy (ok. 17- 18 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy równomiernie masą daktylowo orzechową.

składniki na masę jaglaną:
200 g kaszy jaglanej
600 ml mleka  można użyć krowiego lub ryżowego lub kokosowego, jaglanego
miód do smaku
50 g orzechów, np. włoskich
1 szczypta soli
opcjonalnie:
ziarenka z 1 laski wanilii

wykonanie:
Kaszę płuczemy 3 razy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem, dodajemy sól, orzechy opcjonalnie ziarenka wanilii i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy będzie miękka i gęsta zestawiamy z ognia, dodajemy miód do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Odstawiamy do przestudzenia a następnie schładzamy w lodówce.

składniki na malinowy wierzch:
1 słoiczek malin z sokiem
2 łyżeczki galaretki malinowej lub inny produkt żelujący

wykonanie:
Maliny z sokiem podgrzewamy, gdy będą gorące zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczania się. Odstawiamy do przestudzenia i wylewamy jeszcze płynną na ciasto. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ja odstawiałam na noc. Można powiedzieć, że to ciasto to raczej jaglanka w formie ciasta 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here