Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami II

5129

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru
20 g drożdży
2 jajka
150 g masła, schłodzonego
180 ml mleka, letniego
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
90 g rodzynek
70 ml nalewki (np. wiśniówki)
1 szczypta soli
14 migdałów (obranych)
dodatkowo:
mąką do podsypania

wykonanie:
Rodzynki zalewamy nalewką i odstawiamy do namoczenia. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, dwoma łyżkami cukru oraz trzema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcieramy palcami, mieszając z mąką, aż powstanie konsystencja bułki tartej. Dodajemy podrośnięte drożdże, cukier, jajka i zagniatamy ciasto (jeśli potrzeba dodajemy więcej mąki). Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie do ciasta dodajemy skórkę z cytryny oraz rodzynki i zagniatamy aby dodatki „weszły”  w ciasto. Foremkę na babkę z kominem natłuszczamy, na dnie w zagłębieniach układamy migdały. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy od wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 


 

2 KOMENTARZE

  1. Bardzo fajna, chyba taką przygotuję. W opisie multicookera philipiak, którego posiadaczką jestem od wczoraj widziałam, że wyrabia ciasto, czy oznacza to, że moze on je wymieszać?

    • Myślę, że wymiesza 🙂 Każdy robot posiadający funkcję wyrabiania ciasta powinien poradzić sobie z tym ciastem 🙂 W przykładowych przepisach powinna mieć Pani opis wyrabiania ciasta drożdżowego, proszę się zastosować do ich wskazówek a tym bardziej ciasto się uda 🙂 Pozdrawiam

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here