delikatny tort biszkoptowy z kremem śmietankowym

8009

składniki na biszkopt:
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru
szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem 😉 )

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 – 5 łyżek cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę z cukrem i miksujemy, aż masa stanie się gęsta.

dodatkowo:
ok. 1/2 -1 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki
ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów
wstążka
opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki)

składniki na nasączenie:
ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny

wykonanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy część owoców, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, nasączmy go, smarujemy dżemem, układamy pozostałe owoce, wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy go i cały tort smarujemy pozostałym kremem. Przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką i dowolnie dekorujemy wierzch tortu.

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here