
składniki:
6 jajek
250 ml wywaru z warzyw lub rosołu
ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę
1/2 puszki kukurydzy z groszkiem Jamar
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
natka pietruszki
2 łyżki żelatyny
ok. 70 ml wody, zimnej
wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy. Osuszamy. Przy pomocy np. szpiczastego noża delikatnie robimy mały otwór, takiej wielkości aby można było włożyć poszczególne składniki. Delikatnie usuwamy białko z żółtkiem. Gotowe „wydmuszki” dodatkowo myjemy w wodzie z sodą a następnie osuszamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wywar podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy do połączenia się z wywarem, odstawiamy do przestudzenia. Do „wydmuszek” nakładamy warzywa i mięso. Zalewamy wywarem. „Jajka” wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Ja pozostawiłam na noc. Następie delikatnie obieramy ze skorupek. Ja przed obieraniem polewałam ciepłą wodą, moim zdaniem skorupki lepiej odchodzą od galarety.
* wpis zawiera lokowanie produktu
Wspaniale wyglądają te jajeczka!
Cieszę się, że się podobają 🙂