składniki:
250 g masła, miękkiego
350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
200 ml mleka, świeżego
100 g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
dodatkowo:
400 g masy krówkowej, kajmakowej Helio
400-460 g herbatników
wykonanie:
Do mleka dodajemy cukier kryształ oraz cukier z wanilią. Wstawiamy na ogień, mieszamy aż cukier cię rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Miksujemy na gładka masę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą.
składniki na wierzch ciasta:
75 g orzechów ziemnych prażonych
75 g orzechów ziemnych solonych
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
50 ml mlek, świeżego
wykonanie:
Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na herbatniki.
* wpis zawiera lokowanie produktu