ciasto maxi king – bez pieczenia

    9082
    [Głosów: 56   Average: 4.4/5]

    składniki:
    250 g masła, miękkiego
    350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
    200 ml mleka, świeżego
    100 g cukru kryształu
    2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
    dodatkowo:
    400 g masy krówkowej, kajmakowej Helio
    400-460 g herbatników

    wykonanie:
    Do mleka dodajemy cukier kryształ oraz cukier z wanilią. Wstawiamy na ogień, mieszamy aż cukier cię rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Miksujemy na gładka masę.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą.

    składniki na wierzch ciasta:
    75 g orzechów ziemnych prażonych
    75 g orzechów ziemnych solonych
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady deserowej
    50 ml mlek, świeżego

    wykonanie:
    Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na herbatniki.

    * wpis zawiera lokowanie produktu

    (Visited 9 336 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here