mini babeczki kokosowe

10455

składniki:
110 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 – 130 g cukru
1 jajko
50 ml mleka
60 g masła, miękkiego
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
trochę polewy czekoladowej do dekoracji
wiórka do dekoracji

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here