ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone

309
[Głosów:8    Średnia:4.4/5]

składniki na ciasto szpinakowe:
100 g mąki pszennej
150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego
100 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę (Ja proponuję szpinak delikatnie wmieszać). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę z mascarpone:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
1 galaretka cytrynowa
200 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy.

składniki na wierzch ciasta:
ok. 3-4 szt. kiwi
1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy, kroimy w plastry. Zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła owoce) i podgotowujemy przez ok. 30 s. Wyciągamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy plastry na masie serowej.Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

(Visited 268 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here