ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone

1798

składniki na ciasto szpinakowe:
100 g mąki pszennej
150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego
100 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę (Ja proponuję szpinak delikatnie wmieszać). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę z mascarpone:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
1 galaretka cytrynowa
200 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy.

składniki na wierzch ciasta:
ok. 3-4 szt. kiwi
1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy, kroimy w plastry. Zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła owoce) i podgotowujemy przez ok. 30 s. Wyciągamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy plastry na masie serowej.Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here