ciasto ucierane z czerwoną porzeczką

3953

składniki:
450 g mąki
250 g cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
75 ml kefiru naturalnego
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
ok. 400-500 g czerwonej porzeczki

wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Część dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon i mieszamy na jednolitą masę. Foremkę (ok.21x33cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy naprzemiennie jasnym i ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.




Czerwona porzeczka w ogrodzie

2 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here