składniki na ciasto:
150 g mąki
1 szk cukru pudru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35 min. w ok. 170 st C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę serową:
1000 g sera zmielonego
100 g masła
200 g cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
500 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki malinowe
750 ml gorącej wody
ok. 500 g malin
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny, mieszamy aby całe pokryte były galaretką. Wykładamy równomiernie na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.