składniki na jedno ciasto czekoladowe:
(pieczemy trzy ciasta)
30 g mąki
30 g cukru
30 g czekolady gorzkiej
40 g margaryny
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
30 g żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Żurawinę sparzamy gorącą wodą. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. do miseczki żaroodpornej wkładamy połamaną czekoladę i umieszczamy ją na mniejszym rondelku z gotującą się małą ilością wody). Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta wraz z żurawiną. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę czekoladową:
50 g czekolady deserowej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wystudzonej)
2 jajka
70 g cukru
250 g masła, w temperaturze pokojowej
spirytus do smaku
wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na parze (kąpiel wodna) a następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i spirytus.
złożenie ciasta:
Krążki ciasta nasączamy alkoholem, przekładamy masą, trochę masy przeznaczamy na wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów.
masa do dekoracji:
125 g serka mascarpone
110 g masła (w temperaturze pokojowej)
100 g czekolady deserowej (rozpuszczonej, wystudzonej)
cukier puder do smaku
wykonanie:
Masło miksujemy z mascarpone. Dodajemy czekoladę oraz cukier do smaku i miksujemy na gładki krem (nie za długo aby masa się nie zważyła). Chwilkę schładzamy w lodówce.