składniki na jedno ciasto ucierane:
(pieczemy dwa ciasta)
100 g mąki
4 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min. w 170-180 st. C.
składniki na ciasto z białek:
4 białka
225 g mąki
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 ml mleka
370 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C.
składniki na mus śliwkowy:
1500 g śliwek bez pestek
4 galaretki np. wiśniowe
cukier do smaku
wykonanie:
Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać 2000 ml musu. Dodajemy suche galaretki mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietanki kremówki
80 g wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
ok. 60 ml wody, gorącej
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy.
wykonanie ciast:
Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy 1/2 cz. tężejącego musu śliwkowego i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie układamy ciasto z białek, na które wykładamy pozostałą część musu. Wstawiamy ponownie do lodówki, a następnie układamy drugie ciasto ucierane. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy pozostałymi wiórkami. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.