składniki na ciasto kruche:
250 g mąki
3 żółtka
200 g masła, schłodzonego
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja chwilkę podpiekam)
składniki na warstwę śliwkową:
1500 g śliwek
80 g cukru
3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Rozkładamy na blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180-200 st. C, od czasu do czasu mieszają. Upieczone wykładamy równomiernie na posypany bułką tartą spód ciasta.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego
250 ml śmietanki kremówki
5 jajek, białka oddzielone od żółtek
230 g cukru
1 budyń waniliowy
opcjonalnie:
3/4 łyżki olejku cytrynowego
wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser, śmietankę, budyń oraz olejek i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy w osobnym naczyniu, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na warstwę śliwek. Pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.