składniki:
100 g suszonych śliwek Helio
100 g suszonych moreli Helio
300 g mąki
210 g margaryny
200 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
80 ml wody
3 łyżki kakao, płaskie
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Śliwki oraz morele kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę, wodę, kakao oraz cukier podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia się składników. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy ubite białka oraz pokrojone suszone owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
*wpis zawiera lokowanie produktu