składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany, kwaśnej
80 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C na rumiano.
składniki na masę serową:
*1500 g sera białego, zmielonego
**8 jajek
280 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
250 g masła, dobrej jakości
1 budyń waniliowy
1 łyżka kaszy manny
opcjonalnie:
otarta skórka z cytryny lub troszkę ekstraktu cytrynowego
wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią oraz opcjonalnie z otartą skórką z cytryny lub ekstraktem. Następnie dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksując. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń oraz kasze mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 15 -20 min. a następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 160 st. C i pieczemy jeszcze ok. 50-60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy dowolnie dekorujemy np. oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
* używam prawdziwego sera białego, domowego, przepis tutaj
** używam prawdziwych wiejskich jajek prosto od kur, które są różnej wielkości 😉
*** używam mąki z ziaren, które wiem gdzie urosły 🙂