składniki na ciasto drożdżowe:
500-550 g mąki
150 g cukru
50 g drożdży
180 ml mleka, letniego
4 żółtka
100 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 90 ml letniego mleka, 50 g cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę wymieszaną z solą, pozostałe letnie mleko, masę z żółtek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. (Do wyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy śliwki i kruszonkę.
składniki na warstwę śliwkową:
2000 g śliwek
2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20-30 min.
składniki na kruszonkę:
70 g masła, schłodzonego
70 g cukru
ok. 100 -110 g mąki
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy (ugniatamy) tak, aby powstały grudki ciasta.
wykonanie ciasta:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie (możemy delikatnie rozwałkować) przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy np. bułką tartą a następnie układamy podpieczone śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 50 min.