składniki na 1 biszkopt orzechowy:
(potrzebujemy 2 biszkopty)
1 łyżka mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170-180 st. C. przez ok 30 min. Po upieczeniu ostawiamy do wystudzenia.
składniki na roladę z jabłkami:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
110 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek, średniej wielkości
wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy równomiernie na dużą blachę (standardowa od piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy równomiernie na jabłka. Całość pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 20 min. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając tak aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną roladę kroimy na ok. 15-16 równych kawałków.
składniki na krem:
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
ok. 200 g cukierków – galaretka w czekoladzie
250 g masła, miękkiego
wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładni mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem.
wykonanie ciasta:
Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. zmielonymi orzechami.