ciasto snickers

8888

składniki na ciasto miodowe:
600 g mąki
110 g cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki miodu
200 g masła
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki sody

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, rozwałkowujemy. Każde z osobna przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa pieczemy w 170 st. C przez ok. 10 min.  Trzecie smarujemy równomiernie masą orzechową i pieczemy przez ok. 15 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę orzechową:
200 g orzechów włoskich, posiekanych
90 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru

wykonanie:
Masło, miód i cukier rozpuszczamy np. na patelni. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na blat ciasta i pieczemy

składniki na masę budyniową:
700 ml mleka
100 g masła
1 i 1/2 budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
4 łyżki cukru
dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas i podgrzewamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

złożenie ciasta:
Na pierwszy blat wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę kajmakową. Przykrywamy blatem z orzechami. Całość odstawiamy w chłodne miejsce.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Konesso Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here