składniki na ciasto:
35 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
65 g cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę orkiszową z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na nasączenie:
ok. 50 ml kompotu truskawkowego
50 ml wódki
wykonanie:
Składniki mieszamy ze sobą. Gotowym ponczem nasączamy ciasto czekoladowe.
składniki na truskawkową piankę:
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
100 g cukru pudru
wykonanie:
Truskawki przekładamy do garnka. Dodajemy cukier puder i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Następnie miksujemy blenderem. Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretką i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzony mus i mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto czekoladowe (ułożone u foremce). Całość wstawiamy do lodówki, aż pianka stężeje (najlepiej na noc). Wierzch polewamy czekoladą.
składniki na polewę:
50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki kremówki
wykonanie:
Śmietankę
podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 2 min. a
następnie mieszamy na gładką masę. Studzimy i dekorujemy ciasto.