puszyste ciasto z truskawkami

6574

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
260 g cukru
4 jajka
250 ml oleju np. słonecznikowego
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 600 g truskawek

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 10 min.). Następnie powoli wlewamy ojej cały czas miksując. Następnie wlewamy powoli mleko (konsystencja może być wodnista, miksujemy na wolnych obrotach bo może chlapać 😉 ). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy delikatnie tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 45 min. lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam ok. 60 -70 min. bo zapominałam, że się piecze 😉 a ciasto i tak się nie spaliło 🙂 ) Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

  • inspiracja z przepisu mojewypieki. com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here