ciasto kapitańskie bez pieczenia

    1671
    [Głosów:5    Średnia:5/5]

    składniki na krem budyniowy:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    50 ml likieru jajecznego, adwokat
    200 g masła, w temperaturze pokojowej

    wykonanie:
    300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Dodajemy stopniowo likier jajeczny i miksujemy do do połączenia się z kremem.

    składniki na krem śmietanowy:
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    125 g mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru

    wykonanie:
    Śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem.

    dodatkowo:
    herbatniki kakaowe
    biszkopty okrągłe
    ok. 180 ml naparu kawy, wystudzonego
    kakao

    złożenia ciasta:
    Dno foremki (22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy równomiernie masę budyniową. Oprószamy ja kakao i układamy namoczone w kawie biszkopty, na które wykładamy kem śmietanowy. Na kremie możemy zrobić fantazyjny wzorek przy pomocy szpachelki cukierniczej lub widelce. Całość schładzamy w lodówce, przez min. 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy kakao.

    (Visited 2 176 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here