ciasto kapitańskie bez pieczenia

9839

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
50 ml likieru jajecznego, adwokat
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Dodajemy stopniowo likier jajeczny i miksujemy do do połączenia się z kremem.

składniki na krem śmietanowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%
125 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
herbatniki kakaowe
biszkopty okrągłe
ok. 180 ml naparu kawy, wystudzonego
kakao

złożenia ciasta:
Dno foremki (22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy równomiernie masę budyniową. Oprószamy ja kakao i układamy namoczone w kawie biszkopty, na które wykładamy kem śmietanowy. Na kremie możemy zrobić fantazyjny wzorek przy pomocy szpachelki cukierniczej lub widelce. Całość schładzamy w lodówce, przez min. 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy kakao.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here