składniki:
180 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g mąki krupczatki
200 g cukru
125 ml mleka
125 ml śmietany, kwaśnej
2 jajka, duże
140 g masa, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g czarnej porzeczki
opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z wanilią
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na w miarę puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksując. Dodajemy mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową lub pszenną, proszek do pieczenia, śmietanę oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy. Posypujemy czarną porzeczką. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45 min.
składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
75 g cukru
75 g masła
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy dłoni wyrabiamy kruszonkę.
inspiracja przepisu z mojewypieki. com, z moimi zmianami