delikatny jogurtowiec z czarną porzeczką bez pieczenia

2857

składniki na spód:
170 g herbatników kakaowych
140 g masła
2 łyżki kakao
1/2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki mielimy/rozkruszamy jak najdrobniej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Tortownicę (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy równomiernie przygotowanym ciastem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

składniki na masę jogurtową:
800 g jogurtu naturalnego
200 g śmietanki kremówki 30%
400 g porzeczek czarnych
150 g cukru pudru
25 g żelatyny

wykonanie:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Porzeczki przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek oraz łupek. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę. Do jogurtu dodajemy mus porzeczkowy oraz ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Do ciepłej żelatyny dodajemy ok. 4 łyżki masy, mieszamy i przekładamy do masy. Całość dokładni mieszamy. Gotową masę wykładamy na spód ciasta. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

składniki na wierzch:
1 herbatnik kakaowy
1/2 łyżeczki kakao
czarna porzeczka do dekoracji

wykonanie:

Herbatnik drobno rozkruszamy i mieszamy z kakao. Taką posypką posypujemy wierzch ciasta i dekorujemy porzeczkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here