kiszony kalafior

4458

składniki:
1 kalafior, świeży bez plamek
kawałek korzenia chrzanu
czosnek
liście laurowe
pieprz ziarnisty
koper
woda
sól
sok z kiszonych ogórków
opcjonalnie liście czarnej porzeczki, malin, dębu
gorczyca

wykonanie:
Wodę zagotowujemy z solą, na 1000 ml wody wsypujemy 1 łyżkę soli. Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki. Do czystych słoików wkładamy przyprawy: np. 2 ząbki czosnku, 1-2 liście laurowe, 1-2 baldachimy z nasionami kopru, 5-10 ziarenek pieprzu, kawałek korzenia chrzanu, wlewamy po ok. 2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków. Następnie wkładamy różyczki kalafiora i zalewamy solanką, można zalać gorącą a można zalać zimną. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Po tym czasie kalafiory są gotowe do spożycia lub przenosimy do spiżarki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here