pizza na spodzie z kalafiora

1909

składniki na spód pizzy:
1 kalafior
1 jajko
80-100 g sera żółtego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Kalafior oczyszczamy, myjemy. Dzielimy na różyczki, odcinamy twarde części. Powinniśmy uzyskać ok. 500 różyczek, które ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w robocie kuchennym na kaszkę. Przekładamy na dużą patelnię, wlewamy trochę wody i dusimy do miękkości oraz do całkowitego odparowania wody, rozdrobniony kalafior możemy również ugotować a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Uduszony kalafior mieszamy z jajkiem, startym serem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawami. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną. Formujemy zwarty, okrągły placek. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 30 min. Następnie rozsmarowujemy ulubiony sos pomidorowy oraz ulubione dodatki np. paprykę, pieczarki, szynkę/kiełbasę, pomidory, ser i zapiekamy przez ok. 10 min. Upieczoną możemy podać z ulubionymi sosami, rukolą lub tak jak w moim przepadku z listkami mniszka lekarskiego 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here