pizza ze świeżymi pomidorami

3760

składniki na ciasto (na 4 kulki):
ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 mi mleka, letniego
125 ml wody, letniej
30 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min. wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia.

składniki na wierz 1 pizzy:
ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
2 pomidory
kilka czarnych oliwek
1/2 małej cebuli
ok. 50 g sera żółtego
dodatkowo:
oregano, rozmaryn
oliwa do podania

wykonanie:
Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość rozsmarowujemy na jednym cieście. Rozkładamy starty na grubych oczkach ser żółty, układamy pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość oprószamy oregano oraz rozmarynem. Całość pieczemy przez ok. 15 min.  Podajemy z oliwą.

pizza_z_pomidorami2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here