składniki na ciasto pizzy (2 kulki):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej
10 g drożdży
2 łyżki oliwy
150 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach.
składniki na wierzch:
sos pomidorowy
2 garście świeżych liści szpinaku
ok. 70 g sera feta
ok. 70 g sera mozzarella
5 szt. czarnych oliwek
suszone oregano
oliwa z oliwek do podania
wykonanie:
Szpinak blanszujemy i dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą.