składniki na ciasto:
300 g mąki
180 ml ciepłej wody
15 g drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i letnia wodą w dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce.
składniki na sos:
10 łyżeczek przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
sól
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy.
składniki na wierzch:
10 kulek mini mozzarelli
10 oliwek pokrojonych
4 pieczarki pokrojone w plasterki
10 plasterków kiełbasy
1/4 papryki (pokrojonej w paseczki)
świeże listki bazylii
wykonanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli.