składniki na spód ciasta:
200 g herbatników kakaowych
90 g masła
wykonanie:
Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
składniki na masę serową:
1000 g białego twarogu
320 g puree z dyni
4 jajka
200 g cukru
60 g maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
wykonanie:
Twaróg mielimy dwu krotnie, następnie łączymy z puree dyniowym i miksujemy. Dodajemy przyprawy, mąkę, cukier oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 90 min.
składniki na polewę śmietanową:
200 ml śmietany, kwaśnej
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie:
otarta skórka z pomarańczy
wykonanie:
Śmietanę mieszamy z cukrem. Polewamy nią sernik i podpiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy otartą skórką z pomarańczy. Całość schładzamy w lodówce.
O, jeszcze dyniowego nie robilam!
A wyglada bardzo slonecznie!
🙂
Dziękuję 🙂 jest wart wypróbowania 🙂
Jest piękny, a smakować musiał bajecznie 🙂