crunchy z jabłkami

3415


składniki na domowe crunchy:

60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów
50 g płatków owsianych
60 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
7 dużych jabłek
sok z 1/2 cytryny
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie (opcjonalnie możemy dosłodzić do smaku). Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W mice mieszamy wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania składników. Możemy podać z listkami mięty i oprószyć cynamonem.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here