pizza z patelni

2832

składniki na ciasto:
ok. 350 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g drożdży
180 ml letniej wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami letniej wody oraz z 1 łyżą mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostałą letnią wodę, podrośnięty zaczyn mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia.

składniki na wierzch pizzy:
sos pomidorowy (np. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano oraz 1 łyżką oliwy)
kawałek kiełbasy, dobrej jakości
kilka pieczarek
kawałek cebuli
kawałek papryki czerwonej
ok. 2-3 garści startego żółtego sera
oregano

wykonanie:
Sos pomidorowy podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. paprykę kroimy w wąskie paseczki i również podsmażamy na patelni. Wszystko raczej podsmażamy osobno.

Z wyrośniętego ciasta formujemy placek o średnicy patelni, w moim przypadku średnica ok. 29 cm. Przekładamy na suchą patelnię przykrywamy pokrywką i podsmażamy na mały ogniu ok. 4 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy pod przykryciem. Następnie rozsmarowujemy podgrzany sos pomidorowy i wykładamy podsmażone dodatki. Posypujemy oregano. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 20 min. Pod koniec posypujemy startym serem, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż ser się rozpuści.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here