marynata do karkówki na grilla

2505


składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki:

6 ząbków czosnku
2 cebule
150 ml oleju
1 łyża musztardy
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 suszone owoce jałowca
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli

wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobniutko. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Do miski wkładamy karkówkę, wlewamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso kroimy na porcje, kolejno wkładamy do foliowego worka np. strunowego (nie zamykamy szczelnie) i delikatnie rozbijamy np. pałką do ucierania. Ponownie wkładamy na ok. 30 min. do marynaty. Tak przygotowaną karkówkę grilujemy przez ok. 10 -15 min.
karkowka1

karkowka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here