penne z kurczakiem w pomidorach

1853

składniki:
400 g makaronu penne
2 piersi z kurczka
800 g pomidorów pokrojonych, z puszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
tłuszcz do smażenia:
dodatkowo:
ok. 100 g sera żółtego
natka pietruszki

wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego kurczaka, doprawimy solą, pieprzem oraz oregano i wszystko rzem dusimy. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje, przez ok. 5-10 min. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy z posiekana natką pietruszki oraz startym serem.

makaron_pom_kur

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here