ciasto marchewkowe – łatwe

2588

składniki:
300 g mąki
200 g cukru
4 jajka
350 g marchewki
250 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie:
lukier

wykonanie:
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do marchewki dodajemy jajka, cukier i miksujemy np. w kielichu blendera na gładką masę. Przekładamy do dużej miski, dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy polać lukrem (lukier przygotowuję na oko: trochę cukru pudru mieszam z wodą i sokiem z cytryny 😉 ).

1 KOMENTARZ

Skomentuj Joanna Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here