składniki na warstwę wiśniowa:
240 g wiśni w syropie (lub kompotu lub dżemu)
410 ml wody, gorącej
2 galaretki wiśniowe
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej i przestudzonej galaretki dodajemy zmiksowane wiśnie z syropem, mieszamy. Na dnie foremki foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników np. kakaowych. Na herbatniki wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
składniki na warstwę śmietanową:
500 ml śmietanki kremówki
125 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
ok. 60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę kremówkę miksujemy z mascarpone oraz cukrem na sztywny krem. Dodajemy żelatynę mieszamy i wykładamy na stężałą galaretkę, układamy warstwę herbatników i wstawiamy do lodówki.
składniki na wierzch:
1/2 puszki masy kajmakowej
100 g słonecznika
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
wykonanie:
Masło roztapiamy z cukrem na patelni, dodajemy słonecznik i smażymy ok. 3 min. i odstawiamy do wystudzenia. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową i posypujemy wystudzonym słonecznikiem.
dodatkowo:
herbatniki kakaowe na dwie warstwy