składniki:
750 ml mleka
2 budynie czekoladowe
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
40 g czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
130 g masła
herbatniki na cztery warstwy
wykonanie:
Foremkę (ok. 22x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, czekoladą, kawą oraz masłem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, lekko przestudzamy. Ciepłym budyniem przekładamy herbatniki (cztery warstwy herbatników, trzy warstwy masy). Wierzch polewamy polewą. Tężejącą polewę posypujemy posypką czekoladową.
składniki na polewę:
75 g czekolady
45 g masła
wykonanie:
W garnuszku na małym ogniu roztapiamy czekoladę z masłem, mieszając aby się polewa nie przypaliła.