ciasto czekoladowo kokosowe z delicjami

15876

składniki na ciasto kakaowe:
300 g mąki (150 g)
250 g cukru (125 g)
6 jajek (białka oddzielone od żółtek) (3 szt)
150 g masła (75 g)
125 ml wody (60ml)
3 łyżki kakao (1,5 łyżki)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)

wykonanie:
Pieczemy dwa takie same ciasta (blaty). W nawiasie podane są składniki na jeden blat.
Masło, cukier oraz kakao zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i kupkami kładziemy ciasto kokosowe. Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka.

składniki na ciasto kokosowe:
6 białek (3 szt)
100 g cukru (50 g)
200 g wiórek kokosowych (100 g)

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Bo ubitych białek z cukrem dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.

składniki na masę:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200-250 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej (posiekanej)
60-80 g mieszanki rodzynek i suszonych moreli (posiekanych)

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka z mąką pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy ja na dwie równe części. Do jednej dodajemy posiekaną czekoladę a do drugiej suszone owoce.

dodatkowo:
1 duża paczka delicji
polewa czekoladowa

złożenie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy masę z czekoladą, układamy delicje, na delicjach rozsmarowujemy masę z suszonymi owocami i przykrywamy drugim blatem, kokosem do masy. Wierz polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. wiórkami kokosowymi.

inspiracja z przepisu p. Zosi 🙂 z moimi małymi zmianami 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here