ciasto pomarańczowiec siostry Anastazji

319

składniki na jedno ciasto:
(pieczemy trzy takie same ciasta)
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
45 g bułki tartej
25 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g kakao
60 g orzechów włoskich, zmielonych
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenie

wykonanie:
*Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następ mielimy w maszynce do mięsa. Mąkę mieszamy z kakao, bułką tartą, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy zmieloną pomarańczę i mieszamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-35 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
*W sumie potrzebujemy 3 pomarańcze, gotujemy je razem.

składniki na masę:
400 g masła w temperaturze pokojowej
40 g orzechów włoskich, zmielonych
90 g cukru
3 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę (garnek z jajkami i cukrem na garnku z gotującą się wodą). Ubitą masę studzimy. W osobnym naczyniu miksujemy masło z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzoną masę jajeczną. Na końcu wsypujemy orzechy i wlewamy alkohol.
Gotową masą przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą i opcjonalnie dowolnie dekorujemy posiekanymi orzechami.

składniki na polewę:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3-5 łyżek cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, aż polewa zacznie delikatnie gęstnieć.

inspiracja z przepisu s. Anastaji z moimi małymi zmianami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here